Ingrediente aluat ecler
- 250 grame de faina
- 1/2 litri apa
- 1 cub margarina
- 6 oua
- 1 lingurita de sare
Ingrediente crema ecler
- 1 l lapte
- 3 plicuri zahar vanilat
- 8 oua
- 350 grame zahar
- 160 grame faina
- 1 lingurita de unt
Preparare aluat ecler
Intr-o craticioara se pun la fiert apa, margarina si sarea. Dupa ce compozitia da un clocot, se ia craticioara de pe foc si se adauga toata faina amestecand repede. Dupa aceasta craticioara se mai trece putin pe foc, se amesteca de cateva ori compozitia pana cand se dezlipeste aluatul de pe fundul vasului. Se lasa apoi la racit. Dupa ce aluatul s-a racit, se adauga cele 6 oua pe rand, amestecand bine dupa fiecare pana se incorporeaza in aluat. Aluatul trebuie sa fie destul de moale, fara sa curga si sa-si mentina bine forma dupa ce se pune in tava.
Se incinge cuptorul la maxim. Se tapeteaza o tava cu hartie de copt, se ia cu lingurita aluatul si se aseaza in gramajoare in tava. Dupa 10 minute, de cand eclerurile s-au introdus in cuptor, focul se reduce la mijlociu. Nu se deschide cuptorul 20 de minute pana cand aluatul se ridica si prinde forma, altfel se va lasa. Eclerurile se tin la cuptor circa 30 de minute.
Preparare crema ecler
Se pune zaharul vanilat in laptele clocotit. Se acopera si se lasa sa stea timp de 15 minute ca sa se "parfumeze" laptele. Intre timp, ouale se amesteca cu zaharul si faina si se amesteca bine. Laptele fierbinte se toarna peste compozitia de oua cate putin o data, amestecand intruna. Se pune apoi pe foc amestecand in continuu ca sa nu se prinda crema de fundul cratitei. Dupa ce crema incepe sa se lege se stinge focul dar se mai amesteca de cateva ori cu lingura de lemn. La sfarsit se adauga untul si se mai amesteca din cand in cand ca sa nu se faca pielita deasupra.
Se incinge cuptorul la maxim. Se tapeteaza o tava cu hartie de copt, se ia cu lingurita aluatul si se aseaza in gramajoare in tava. Dupa 10 minute, de cand eclerurile s-au introdus in cuptor, focul se reduce la mijlociu. Nu se deschide cuptorul 20 de minute pana cand aluatul se ridica si prinde forma, altfel se va lasa. Eclerurile se tin la cuptor circa 30 de minute.
Preparare crema ecler
Se pune zaharul vanilat in laptele clocotit. Se acopera si se lasa sa stea timp de 15 minute ca sa se "parfumeze" laptele. Intre timp, ouale se amesteca cu zaharul si faina si se amesteca bine. Laptele fierbinte se toarna peste compozitia de oua cate putin o data, amestecand intruna. Se pune apoi pe foc amestecand in continuu ca sa nu se prinda crema de fundul cratitei. Dupa ce crema incepe sa se lege se stinge focul dar se mai amesteca de cateva ori cu lingura de lemn. La sfarsit se adauga untul si se mai amesteca din cand in cand ca sa nu se faca pielita deasupra.
Reteta a fost preluata din editia a 5-a a cartii de bucate scrisa de Silvia Jurcovan si din cartea de bucate a Sandei Marin.
Trimiteți un comentariu